Innovatieve aanpak voor vrijwilligerswerving in Lansingerland

Innovatieve benadering voor vrijwilligersnetwerken door Verenigingsondersteuner & Cultuurcoach

De verenigingsadviseur en cultuurcoach in Lansingerland spelen een belangrijke rol in het ondersteunen en versterken van lokale verenigingen en organisaties. Ze helpen bij het bevorderen van het verenigingsleven, waardoor het gemeenschapsgevoel wordt versterkt. Ze zorgen ervoor dat verenigingen beter kunnen functioneren en samenwerken.

De cultuurcoach is daarbij actief bezig met het stimuleren van culturele activiteiten in de gemeente. De cultuurcoach brengt culturele aanbieders en inwoners van Lansingerland met elkaar in contact en zorgt ervoor dat cultuur voor iedereen toegankelijk wordt.

Samen zorgen de verenigingsadviseur en de cultuurcoach voor een stevige basis in de gemeenschap. Door hun gezamenlijke inspanningen ontstaan nieuwe, creatieve ideeën.

Zo vond in april 2024 een inspirerende themabijeenkomst plaats in Lansingerland, gericht op vrijwilligerswerving en -behoud. Dit evenement werd georganiseerd door Lansingerland Beweegt, waarbij de verenigingsadviseur en cultuurcoach samenwerkten met Start2Create. Dit initiatief bracht een brede groep sport- en cultuurverenigingen uit de regio samen.

De bijeenkomst stond in het teken van vrijwilligerswerving en -behoud, een thema dat steeds belangrijker wordt naarmate meer verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Uit een recent behoefteonderzoek bleek namelijk dat veel verenigingen moeite hebben om nieuwe vrijwilligers aan te trekken en bestaande vrijwilligers te behouden. Omdat verenigingen afhankelijk zijn van vrijwilligers, is dit een heel belangrijk onderwerp.

De bijeenkomst was een plek waar ideeën en strategieën werden uitgewisseld. Tijdens de interactieve sessies, geleid door Start2Create, werden de deelnemers uitgedaagd om anders te denken. Door groepen te mixen, ontstond een levendige omgeving waar verschillende verenigingen samenwerkten en nieuwe oplossingen bedachten.

Innovatieve benadering voor vrijwilligerswerving

De kracht van deze themabijeenkomst lag in de interactieve aanpak van Start2Create. De sessies waren bedoeld om deelnemers te inspireren en uit hun comfortzone te halen. Door actieve groepsopdrachten werd deelnemers gestimuleerd om creatief na te denken over manieren om vrijwilligers te werven en te behouden. Dit zorgde niet alleen voor nieuwe inzichten, maar ook voor het leggen van waardevolle connecties tussen verschillende verenigingen.

Tijdens de sessies liet Start2Create verschillende hulpmiddelen en technieken zien voor het werven en behouden van vrijwilligers. Deze hulpmiddelen helpen om de betrokkenheid van vrijwilligers te vergroten en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Het evenement liet zien hoe belangrijk samenwerking en innovatie zijn om vrijwilligersnetwerken sterker te maken. De positieve energie van de deelnemers liet zien dat deze aanpak veel potentie heeft voor de toekomst!

Samenwerking

Meer dan tien verenigingen werkten samen aan innovatievie oplossingen.

Innovatie

Creatieve benaderingen voor het werven en behouden van vrijwilligers.

Impact

Positieve veranderingen voor de gemeenschap door gedeelde inzichten.

Van tevoren wist ik niet wat ik kon verwachten, maar ik ga met een zeer positief gevoel naar huis! Het was echt een geslaagde bijeenkomst.

Maroesjka van der Boog

Verenigingsadviseur Lansingerland

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over wat we doen

Gezondheid

Sociale Basis

Sport, Bewegen & Cultuur