Vergoeding voor sport en cultuur voor ieder gezin

Verschillende fondsen, veelzijdige hulp

Voor mensen met een lage sociaal-economische status (SES) zijn er verschillende minimaregelingen beschikbaar. Met de SBG app kunnen deze regelingen eenvoudig en snel worden aangevraagd. Deze regelingen zijn bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen en hun financiële situatie te verbeteren. Zo zijn er ook regelingen die gezinnen helpen om deel te nemen aan sport, cultuur en andere activiteiten.

Een belangrijke regeling is het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds helpt kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen om lid te worden van een sportvereniging. Het fonds betaalt de contributie en soms ook de sportkleding of -materialen. Voor volwassenen is er een vergelijkbaar fonds, het Volwassenenfonds, dat volwassenen helpt die financieel niet in staat zijn om lid te worden van een sportvereniging of mee te doen aan sportieve activiteiten.

Daarnaast is er de Participas Rijswijk, een kortingspas voor inwoners met een laag inkomen, waarmee ze korting krijgen op sport, cultuur en recreatie. Ook is er de computerregeling Rijswijk, die helpt bij digitale inclusie door huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij de aanschaf van een computer. Tot slot is er de schoolreisregeling Rijswijk, die helpt bij het dekken van kosten voor schoolreisjes en educatieve activiteiten voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen.

Volwassenfonds delft
Meidensport delft

Het belang van een fonds in de praktijk

Mevrouw S. (67) heeft de zorg voor haar twee kleinkinderen en leeft van een uitkering, waardoor geld vaak schaars is. Tijdens een wandelgroep bij Wijkcentrum de Vleugel hoorde ze over het Jeugdsportfonds.

Dankzij dit fonds kon ze zwemlessen aanvragen via de SBG app voor haar kleinkinderen. Eén van de kleinkinderen behaalde hierdoor zijn zwemdiploma’s A, B en C, en de ander is momenteel bezig met zijn B-diploma. Het behalen van deze diploma’s was erg belangrijk voor haar, maar zonder het fonds zou ze de kosten moeilijk hebben kunnen dekken.

Dankzij een nieuwe aanvraag via het Jeugdsportfonds kan haar kleinkind nu ook deelnemen aan theaterlessen bij “Motortje in je Buik”. Ze moedigt dan ook andere ouders aan om gebruik te maken van het fonds, omdat het belangrijk is dat kinderen zich ontwikkelen in een sportieve of culturele omgeving, in plaats van tijd op straat of achter een scherm door te brengen. Het fonds heeft haar kleinkinderen de kans gegeven om te groeien en te leren in een veilige en ondersteunende omgeving.

Ondersteuning

Al 5 verschillende sportieve en culturele fondsen in de SBG app.

Ontwikkeling

De fondsen helpen het stimuleren van sportieve en culturele groei bij kinderen en volwassenen.

Inclusiviteit

De fondsen geven iedereen de kans om deel te nemen aan sport en cultuur, met al meer dan 400 aanvragen via de SBG-app.

Gemakkelijk en snel ondersteuning

Fondsen aanvragen bleek erg lastig te zijn. Bellen, papieren formulieren en meerdere contactmomenten. Gelukkig kan dat tegenwoordig veel makkelijker digitaal via de SBG app.

In de SBG app kun je meerdere aanvragen doen voor verschillende regelingen en meteen zien wat de status is van je aanvraag. Dit is niet alleen handig voor de aanvragers, maar ook voor diegene die de aanvraag behandelt. Zij kunnen snel de digitale aanvragen terugvinden en de aanvrager helpen als er vragen zijn.

The hunt rijswijk

Niets is belangrijker dan toegankelijkheid in sport. Ongeacht de financiële situatie moet iedereen de mogelijkheid hebben om aan hun gezondheid en zelfvertrouwen te werken.

Rik Tanke

Buurtsportcoach & Intermediair

Jeugdsportfonds

Benieuwd naar de mogelijkheden?